Cum să-ți găsești semnătura olfactivă

Cum să-ți găsești semnătura olfactivă

Arome orientale, intense și captivante, ingrediente prețioase și zeci de esențe florale, fructate ori lemnoase... Parfumul este invizibil dar memorabil, îți învăluie trupul și sufletul, te cucerește iremediabil și are o putere fascinantă, nu doar asupra ta ci și asupra celor din jurul tău. Totuși, să-ți descoperi semnătura olfactivă este o adevărată provocare? Inspiră-te din ghidul my Geisha și află cum să alegi parfumul care ți se potrivește!

Te parfumezi visând la cei pe care vrei să-i seduci sau să-i impresionezi, ori te parfumezi gândindu-te doar la tine?  Vrei să-ți începi ziua cu un parfum ce miroase a flori delicate sau a fructe exotice, ori cu unul ce te va purta cu gândul la destinații precum Dubai, Grasse, Sicilia ori Egipt? Adori aromele orientale, cu note de oudboabe de Tonka, vanilie, scorțișoară, mosc, smirnă, lemn de santal sau paciuli. Atunci când descoperi parfumul care te reprezintă vei simți că atracția este atât de mare încât seamănă cu o întâlnire pusă la cale de destin.

Parfumul este obiectul de lux cel mai accesibil, dar și cel mai puternic, te provoacă să-ți explorezi latura îndrăzneață, senzuală și unică. Iar noi îți dezvăluim cum să-l alegi pe cel care ți se potrivește!

Cum alegi parfumul care ți se potrivește:

Vrei o aromă subtilă, sau îți dorești un parfum intens? De exemplu, o apă de toaletă sau o colonie au un miros mai suav și pot fi reaplicate de câte ori simți nevoia. În schimb, extractul de parfum și uleiul parfumat sunt persistente și rezistă mult pe piele.

Notele de vârf se evaporă în aproximativ 30 de minute, cele de mijloc în câteva ore, iar notele de bază pot persistă chiar zile întregi.

Când încerci să alegi parfumul, nu testa foarte multe. Patru sunt suficiente, aplică-le în zone diferite și observă cum se transformă aroma în contact cu pielea. Testează, experimentează și vezi dacă te simți confortabil atunci când îl porți. Este mai puțin important ce note are, dar trebuie să simți că te reprezintă. Dacă simți că toate informațiile legate de ingrediente, de nume sau de familia olfactivă te copleșesc, adu-ți aminte că, atunci când alegi un parfum, cel mai mult contează emoția.

Pe lângă pH-ul pielii, și vremea poate influență aromă unui parfum. De exemplu, o climă umedă și caldă poate intensifica anumite note, așa că este bine să ții cont și de acest aspect.

Locul parfumului nu este doar la încheietura mâinii sau după ureche. Tu alegi unde pulverizezi parfumul! Poți să-ți parfumezi pielea, părul, eșarfa sau chiar interiorul genții.

Apă de parfum, apă de toaletă, extract sau ulei?

·       Apa de colonie conține 80% note de vârf, 10% note de mijloc și 10% note de bază –parfumul nu rezistă foarte mult pe piele. 

·       Apa de toaletă conține 50% note de vârf, 30% note de mijloc și 20% note de bază. Notele de vârf se evaporă destul de repede, cele de mijloc durează aproximativ un sfert de oră iar cele de bază câteva ore, în funcție de pH-ul pielii și de factorii de mediu.

·       Apa de parfum conține 40% note de vârf, 30% note de mijloc și 30% note de bază.

·       Extractul de parfum conține 20% note de vârf, 30% note de mijloc și 50% note de bază. Este cel mai persistent însă și cel mai scump.

·       Uleiul de parfum poate avea o concentrație de uleiuri esențiale de până la 40%, de unde și denumirea de “parfum pur”. Este intens, puternic și rezistă mult pe piele.

Familii olfactive

Fougere: cu mușchi de stejar, paciuli, vetiver, labdanum, tutun

Această categorie olfactivă mai poate fi definită de aromele ce seamănă cu parfumul pădurii sau cu note minerale, acvatice, aromatice, ușor sărate. Conține multe note verzi și plante aromate precum lavandă, salvie, rozmarin, busuioc etc.

Chypre: floral sau fructat

În compoziția parfumurilor ciprate se regăsesc adesea următoarele ingrediente: lichen de stejar (oak moss), rizom/ rădăcina de iris, paciuli și cistus. Vetiverul și rădăcina de iris evocă echilibrul, plantele verzi simbolizează libertatea însă paciuli are și o latură seducătoare și elegantă, o aromă sofisticată ce dă dependență.

Citric: bergamotă, lime, portocală, lămâie, grepfrut, Litsea cubeba

Notele citrice sunt revigorante, energizante, efervescente, proaspete, joviale. Acestea simbolizează vitalitatea, inocența, puritatea. Cele mai utilizate citrice: portocală, grepfrut, mandarină, lime/limetă, chitră/ portocală amară și bergamotă.

Floral: iasomie, tuberoză, trandafir, floare de portocal, mușcată, ylang-ylang

Notele florale au cea mai mare putere de seducție și fiecare floare simbolizează ceva aparte. Tuberoza are puteri afrodiziace, fiind sinonimă cu voluptatea, iasomia este asociată cu plăcerea carnală, trandafirul semnifică iubirea iar lăcrămioarele inspiră romantism pur.

Oriental: ambră, tămâie, smirna, benzoe, vanilie, storax, cardamom, scorțișoară, cuișoare, ghimbir, nucșoară

În Orient, parfumul are un statut aparte. Chiar se crede că originea parfumului ar avea provenienţă orientală. Egiptenii sunt faimoși pentru că utilizau tot ce era parfumat - tămâie, smirnă și alte rășini, condimente ori uleiuri esențiale. Fiecare parfumier are viziunea sa despre Orient însă mai toate creațiile sunt caracterizate de o senzualitate aparte. Sunt provocatoare, misterioase, sunt învăluite în seducție și erotism, te vor duce cu gândul la attar, la sultani, regi și seraiuri, la haremuri și la Sherezada, la orizonturi îndepărtate și la fascinanta poveste O mie și una de nopți.

Lemnos: cedru, brad, lemn de santal și trandafir, pin, oud sau lemn de agar

Aromele lemnoase simbolizează protecție, încredere și forță. Acordul principal este construit pe note calde și opulente, lemnoase, precum santal, cedru, oud etc. Lemnul de agar, cum mai este denumit lemnul de oud, este o notă foarte apreciată în Orient, prețioasă precum aurul, cu o latură aromatică senzuală și adictivă.

Animalic: note de piele, mosc, ambră, ambreta, oniha

Notele de piele reprezintă un simbol fetiș, semnificând autoritate. Apar pentru prima dată în parfumerie în 1920, iar până în 1960 deja există mai bine de cincizeci de parfumuri cu această notă. Astăzi, notele de piele din creațiile olfactive te vor duce cu gândul la o aromă sălbatică, un cocktail de lux, seducție și aventură, spirit liber și nonconformist.

 

Dintre toate simţurile, mirosul este cel mai puternic, probabil de aceea parfumul are abilitatea de a readuce la viaţă cele mai ascunse emoţii şi amintiri dragi. Există și o explicație pertinentă, fiindcă suntem înzestrați cu o regiune din creier, denumită hippocampus, ce ajută la formarea memoriilor și ne permite să asociem un parfum anume cu o emoție.

Astfel, a te parfuma devine o adevărată artă, fiindcă nu doar ce porți este important ci și cum porți. Parfumul trebuie să-ți pună în valoare personalitatea, să te facă de neuitat.