Adevărul despre SPF

Adevărul despre SPF

Deși sunt mai populare în sezonul cald, experții ne sfătuiesc să utilizăm zilnic produsele cu SPF pentru ten. Fie vară, fie iarnă, un lucru este sigur: utilizarea unui produs cu SPF pentru ten este cel mai important pas în prevenirea îmbătrânirii premature a pielii. Încearcă recomandările noastre și află de SPF-ul este atât de important!

E important să te protejezi de razele solare nu doar pe plajă, ci și în oraș, pe munte sau în timpul plimbărilor. Experții dermatologi ne reamintesc că razele UVA și UVB sunt nocive pentru piele, provocând îmbătrânire prematură și chiar cancer. Așadar, haide să aflăm cum să ne bucurăm de soare în siguranță, combinând frumusețea cu sănătatea și prevenția.

Bucură-te de soare în siguranță!

  • Optează pentru un produs cu SPF 30+: un produs cu SPF 15 te protejează de 93% dintre razele UV, unul cu SPF 30 oferă 97% protecție iar unul cu SPF 50 – 98%.
  • Evită expunerea la soare în intervalul 11.00 - 17.00, când radiațiile UV sunt foarte puternice.
  • Folosește un produs rezistent la apă, te va proteja de soare atunci când înoți, dar nu uita să-l aplici din nou după baie.
  •  Aplică produsul cu SPF cu 20 de minute înainte de expunerea la soare. Dacă stai pe plajă toată ziua, chiar și sub umbrelă, este indicat să-l aplici din nou, din două în două ore.
  • Alege un produs care conține oxid de zinc. Acest ingredient blochează radiațiile solare, oferind atât protecție UVA cât și UVB.
  • Cantitatea este importantă: pentru tot corpul ai nevoie de aproximativ 30 ml de produs, cam cât încape într-un pahar de shot, iar pentru față e suficient să folosești aprox. 5 ml (o linguriță).
  •  Pentru ten și mâini, dermatologii ne sfătuiesc să folosim produse cu SPF tot timpul anului, nu doar în vacanță. Pe lângă protecție, acestea previn îmbătrânirea prematură a pielii.
  • Știai că 80% dintre semnele îmbătrânirii sunt cauzate de razele ultraviolete? Acestea pătrund în profunzime și distrug fibrele de colagen.
  • Dar că lumina albastră îți afectează pielea? Aceasta provine, în mare parte, de la soare dar și de la anumite gadgeturi (monitoare, laptopuri, telefoane etc.).
  • Razele UVA pătrund prin geamuri, așadar nu ești protejat complet nici în casă, nici dacă ai biroul lângă o fereastră și nici în mașină.

 

Razele soarelui îți pot deteriora pielea dacă aceasta nu este protejată cu cremă solară. Consecințele pe termen scurt pot fi arsurile solare, în timp ce consecințele pe termen lung pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii - denumită și fotoîmbătrânire - și chiar la cancer de piele. Razele solare pot cauza modificări ale ADN-ului celulelor din straturile profunde ale pielii. Deși poate dura ani până când aceste daune pe termen lung devin vizibile, semnele deteriorării solare pot începe să apară în perioada adolescenței până în jurul vârstei de douăzeci de ani. Iată câteva dintre semne:

  • Riduri: lumina UV poate distruge proteine precum colagenul și elastina, care sunt responsabile de fermitatea și elasticitatea pielii tale. Ca urmare, semnele de îmbătrânire prematură vor începe să apară, în special pe pielea expusă, cum ar fi fața sau mâinile.
  • Hiperpigmentare și melasmă: petele pigmentare pot fi cauzate de expunerea la soare. Acestea pot apărea sub forma unor pete maro, negre, gri, roșii sau roz.
  • Vase de sânge sparte: probabil ai văzut aceste vene roșii în formă de pânză de păianjen care apar în jurul nasului sau pe obraji. Când fibrele de elastină se rup, acestea nu mai pot ține vasele strâns și acestea devin vizibile.

Protejează-te de soare în funcție de tipul tău de piele

Rezistența pielii noastre la efectele soarelui variază în funcție de cantitatea de melanină prezentă în mod natural în epidermă. Astfel, în funcție de această cantitate, există 6 fototipuri diferite:

FOTOTIP 1: piele albă/păr roșu sau blond (deseori cu pistrui) – Întotdeauna se arde, nu se bronzează niciodată.
FOTOTIP 2: piele deschisă/blond, păr roșu spre castaniu deschis (uneori cu pistrui) – Arsuri solare frecvente, bronzare foarte rar sau foarte lentă.
FOTOTIP 3: piele medie/păr brun deschis spre închis – Ocazional arsuri solare, bronz gradual.
FOTOTIP 4: piele maro deschis/păr șaten spre negru – Ocazional arsuri solare, se bronzează rapid. FOTOTIP 5: piele maro închis/păr negru – Arsuri solare rare, bronz intens.
FOTOTIP 6: piele neagră/păr negru – Aproape că nu se arde niciodată.

Pe scurt, cu cât fototipul tău este mai deschis, cu atât vei avea nevoie de mai multă grijă în alegerea loțiunilor și cremelor de protecție potrivite.

🌞 🏖️ 💳SHOP SPF!

Beaudiani CC: protecție SPF 50 și acoperire
Beaudiani UV Protector Primer Toning CC SPF 50 are o textură lejeră, ce intră imediat în piele, lăsând-o hidratată și protejând-o de radiațiile UV. Formula sa conține pigmenți ce uniformizează nuanța tenului, fiind potrivit pentru toate tipurile de piele, în special pentru tenul predispus la roșeață sau cu tendință acneică. 100% vegan, ingrediente naturale, SPF50+, PA++++, made in Korea.

Camufleaza imperfectiunile cu SPF 50
Beaudiani Soothing Tone Up Sunscreen SPF 50 conține pigmenții coloranți ce uniformizează nuanța tenului, camuflând imperfecțiunile. Hidratează pielea, are proprietăți calmante, oferă protecție UV ridicată, fără a lăsa o peliculă albă. 100% vegan, ingrediente naturale, SPF50+, PA++++, made in Korea.

Protecție solară esențială: Accoje SPF 50
Protejează-ți pielea de razele nocive ale soarelui cu Accoje SPF 50 PA++++ Protective Sun Cream. Perfectă pentru utilizare zilnică, activități în aer liber și vacanțe, are o textură mătăsoasă și hidratantă, matifiază, reglează secreția de sebum, lăsând pielea netedă, luminoasă și uniformă.
Made in Jeju/Korea, formulă prietenoasă cu pielea și natura, bazată pe tehnologia 7-Free System.

Q&A:

Ce este SPF? Dar FPS?

FPS = factor de protecție solară;
SPF = sun protection factor, în engleză.

 

Cum apare și ce este bronzul?
Deși bronzul poate fi atractiv, acesta este, de fapt, o reacție de apărare a pielii noastre. Melanina, pigmentul care ne oferă culoarea bronzată, apare în momentul în care celulele pielii sunt stimulate de razele UV. Cu toate acestea, bronzul este doar o protecție temporară și, în timp, se va estompa odată cu reînnoirea celulelor pielii.

Ce înseamnă PA++++?

PA (Protection Grade of UVA) este un sistem de evaluare folosit pentru a indica nivelul de protecție pe care o cremă de soare sau un produs cu SPF îl oferă împotriva razelor UVA. Razele UVA sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii și contribuie la riscul de cancer de piele. Sistemul de evaluare PA, care provine din Japonia, folosește semnele plus (+) pentru a indica gradul de protecție UVA oferit de produs. Cu cât sunt mai multe semne plus, cu atât protecția UVA este mai mare.

PA++++ este cel mai înalt nivel de protecție UVA disponibil în sistemul de evaluare PA. Acesta semnifică faptul că produsul cu SPF sau crema de soare oferă o protecție superioară împotriva razelor UVA, ajutând la prevenirea deteriorării pielii și îmbătrânirii premature datorate expunerii îndelungate la soare.

Cât timp rezistă SPF 50 și ar trebui să reaplic pe parcursul zilei?
Un produs cu SPF 50 îți va proteja pielea de aproape 98% din razele UVB ale soarelui. Este important de menționat că sistemul de clasificare SPF este un ghid pentru cât timp poți sta în lumina directă a soarelui înainte ca pielea ta să înceapă să se ardă (amintește-ți, razele UVB cauzează arsuri solare). Așadar, dacă ai folosit o cremă de soare cu SPF 50 și, în mod normal, durează 10 minute până când pielea ta începe să se ardă, folosind SPF 50, teoretic ești protejat de arsurile solare pentru 500 de minute (50x10 minute). Cu toate acestea, un rating SPF mai mare de 50 nu înseamnă că poți să nu reaplici produsul. Eficacitatea maximă a unui SPF este de doar două ore după ce l-ai aplicat, deoarece filtrele UV din cremele de soare se descompun din cauza mai multor factori, cum ar fi expunerea directă la soare sau transpirația/înotul etc.

Când ar trebui să aplic crema cu SPF în rutina de îngrijire?

Aplică un produs cu SPF (30 sau mai mare) în fiecare dimineață, ca ultim pas în rutina de îngrijire a pielii. Peste protecția solară se pot folosi doar produse de machiaj. Așteaptă câteva minute înainte de a aplica machiajul și optează pentru produse de make-up cu factor de protecție solară, dacă este posibil. O piele tânără se bronzează frumos și nu se sensibilizează, deoarece produce suficient colagen și elastină pentru a se reface rapid. Cu toate acestea, razele UVA pătrund în profunzime și distrug fibrele de colagen. Deși efectele nu se văd imediat, după vârsta de 30 de ani pot apărea pete, pielea se ridează mai repede și are un aspect tern. Protecția zilnică a tenului este necesară începând de la vârsta de 18 - 20 de ani.

 

Cum să obții vitamina D fără a compromite protecția solară?

Deși expunerea la razele UV favorizează sintetizarea vitaminei D, este important să ții cont de recomandările dermatologilor. Ei ne sfătuiesc să ne expunem 15-20 de minute pe zi, dimineața, de preferință, fără a folosi protecție UV. Nu este nevoie ca întregul corp să fie expus, e suficient ca doar brațele sau gambele să fie descoperite. Așadar, o mică plimbare în aer liber, dimineața devreme, este suficientă.

Protecția solară este esențială pentru a te bucura de soare în siguranță și a menține frumusețea pielii tale. Alege produsele potrivite și nu uita să te protejezi în toate anotimpurile. Astfel, te vei bucura de soare și vei avea o piele sănătoasă, hidratată și strălucitoare!