Descoperă ce tip de ten ai și cum să-l îngrijești corect

Descoperă ce tip de ten ai și cum să-l îngrijești corect

O rutină de îngrijire adaptată tipului tău de ten este secretul pielii frumoase și sănătoase. Desigur, știi deja că toate tipurile de ten au nevoie de curățare și demachiere, de hidratare și SPF. Apoi intervin tratamentele specifice, de exfoliere, matifiere, antirid sau strălucire, dar și ingredientele active. Retinol, niacinamide, vitamina C, peptide, ceramide, acid hialuronic… Ți se pare prea complicat? Noi te ajutăm să descoperi ce tip de ten ai și cum să-l îngrijești corect, pas cu pas.

 

 

Tu îți îngrijești pielea corect?  Află ce tip de ten ai și ce produse ți se potrivesc.

Ten normal

Pielea este sănătoasă, fără imperfecțiuni precum pori vizibili, zone uscate sau cu exces de sebum. În funcție de sezon sau vârstă, este posibil ca tenul normal să devină uneori tern și lipsit de strălucire. Pe lângă demachiant, crema de zi cu SPF și crema de seară, specialiștii recomandă utilizarea ingredientelor active (peptide, ceramide, vitamina C, acid hialuronic etc.), ce redau luminozitatea pielii și previn semnele îmbătrânirii premature.

Descoperă selecția de produse pentru un ten luminos ce radiază de frumusețe:

Ten luminos – recomandări pentru dimineață

Ten luminos – recomandări pentru seară

 

 

Ten uscat

Îți simți tenul deshidratat, te confrunți des cu senzația de „piele care ține″, glandele sebacee nu secretă suficient sebum, ai zone în care epiderma se descuamează? Senzația de disconfort se accentuează în sezonul rece, după expunerea la soare sau în funcție de modificările hormonale lunare? Atunci, cel mai probabil, ai tenul uscat. Asta înseamnă că pielea are nevoie de mai multă hidratare, de texturi emoliente și produse îmbogățite cu ingrediente ocluzive și umectante (acid hialuronic, squalane, peptide ori ceramide, uleiuri vegetale etc.) dar și cu antioxidanți.

Descoperă selecția de produse pentru îngrijirea corectă a pielii uscate:

Ten uscat – recomandări pentru dimineață

Ten uscat – recomandări pentru seară

 

 

Ten gras

Exces de sebum, pori dilatați, puncte negre, tendință acneică – toate acestea sunt caracteristicile unui ten gras. Chiar dacă este gras, acest tip de ten poate fi și deshidratat. Excesul de sebum creează o peliculă uleioasă însă nu hidratează epiderma, de aceea produsele potrivite pentru acest tip de ten trebuie să regleze excesul de sebum, să prevină punctele negre și coșurile, fără să agreseze pielea.

Descoperă selecția de produse pentru îngrijirea corectă a pielii cu exces de sebum:

Ten gras – recomandări pentru dimineață

Ten gras – recomandări pentru seară

 

 

Ten mixt

O combinație între tenul normal sau uscat și cel gras, tenul mixt este caracterizat de exces de sebum în zona T (frunte, nas, bărbie) și zone normale sau uscate în rest. Specialiștii recomandă utilizarea locală a unor ingrediente și texturi, combinând produsele recomandate pentru tenul normal sau uscat cu cele pentru tenul gras. Produsele potrivite conțin: acid lactic și/sau salicilic, acid hialuronic, squalane, peptide, ceramide sau uleiuri vegetale.

Îngrijește-ți corect tenul cu ritualul recomandat de medicul dermatolog Meriam Ateia-Opaschi. Descoperă selecția de produse pentru ten mixt.

Ten mixt – recomandări pentru dimineață

Ten mixt – recomandări pentru seară

 

 

Dacă descrierile de mai sus nu ți se potrivesc sau te-ai regăsit doar parțial, înseamnă că tenul tău are și câteva probleme specifice, care fac parte din subtipurile de ten. Sunt denumite în acest fel deoarece pot fi asociate cu principalele tipuri de ten plus câteva detalii specifice. Astfel, poți avea un un ten uscat și matur, ori un ten mixt, cu tendință acneică, sau ten normal dar sensibil.

Descoperă ce subtip de ten ai:

Ten acneic

Tendința acneică este mai frecventă în cazul tenului gras sau mixt, și este caracterizată de prezența porilor dilatați, a comedoanelor, a  punctelor negre sau albe, a pustulelor și inflamațiilor. Vârsta nu este un reper, acneea afectează atât persoanele adulte, cât și tinerii aflaţi la pubertate.

Acneea și  imperfecţiunile au un impact negativ asupra sănătății pielii dar și asupra încrederii în sine, de aceea este indicat să urmezi sfaturile unui specialist.

Iată ce alte produse să incluzi, potrivit recomandărilor medicul dermatolog Meriam Ateia-Opaschi:

Ten acneic – recomandări pentru dimineață

Ten acneic – recomandări pentru seară

 

Pentru ameliorarea acneei, cea mai eficientă combinaţie de ingrediente include exfolianți de tip BHA (acid salicilic)  & AHA (acid glycolic, acid lactic etc.) împreună cu un antibacterian, precum peroxidul de benzoil. Sunt recomandate ingredientele calmante, cum ar fi aloe vera, alantoină, panthenol, extract de muşeţel și ceai verde dar și ingredientele reparatoare precum acid hialuronic, ceramide, peptide, Omega 3, 6 şi 9. Acestea restabilesc filmul hidrolipidic al pielii, prevenind deshidratarea.

 

 

Ten matur

După 30 de ani, scade producția de acid hialuronic și colagen și încep să apară primele semne de îmbătrânire: riduri și linii fine. Epiderma își pierde din elasticitate și fermitate iar specialiștii recomandă să intervenim imediat, fiindcă este mai bine să previi decât să tratezi. Acționează imediat împotriva tuturor factorilor de mediu ce-ți îmbătrânesc prematur pielea, mizează pe selecția de produse pentru ten matur, recomandată de medicul dermatolog Meriam Ateia-Opaschi:

Ten matur – recomandări anti-ageing pentru dimineață

Ten matur – recomandări anti-ageing pentru seară

 

 

Ten sensibil

Orice tip de ten poate fi sensibil, ceea ce înseamnă că pielea se înroșește ușor, este fragilă, se irită repede, este reactivă. Disconfortul oscilează de la o persoană la alta, manifestându-se chiar prin usturime sau senzația de arsură la nivelul epidermei, probleme ce pot apărea odată cu aplicarea de produse cosmetice nepotrivite, agresive sau iritante. De aceea, este important să citești cu atenție lista ingredientelor, alegând branduri vegane, inspirate de natură, cu ingrediente vegetale și formule ce nu conțin silicon, coloranți, sulfați sau parabeni precum Beaudiani  sau Accoje - care mizează pe o formulă prietenoasă cu pielea și natură, bazată pe tehnologia 7-Free System – un concept ce exclude 7 tipuri de ingrediente cu impact negativ asupra mediului și tenului (parabeni, benzophenone, parfum sintetic, imidazolidinyl urea, pigment țar, uleiuri minerale sau de origine animală). Mai mult, toate produsele au în compoziția lor apă pură din regiunea Jeju – o apă acviferă obținută de la o adâncime de 420 m, bogată în minerale și oligoelemente.

 

Felicitări! Dacă ai citit tot articolul înseamnă că ai aflat ce tip de ten ai, dar și cum să-l îngrijești corect. Pielea ta merită o rutină personalizată! Inspiră-te din ghidul my Geisha pentru îngrijirea tenului și alege produsele care ți se potrivesc.